Betaaltermijn MKB naar dertig dagen?

02 August 2019

Als het aan MKB-Nederland ligt wordt de betaaltermijn voor bedrijven uit het MKB wettelijk vastgelegd op dertig dagen. Voorzitter Jacco Vonhof heeft hierover een brief geschreven naar Staatssecretaris Keijzer van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). De betaaltermijnen van grote bedrijven richting kleine bedrijven zijn opgelopen, in een tijd dat het economisch goed gaat. "Het wordt gewoon tijd om dit voor eens en altijd goed te regelen." Aldus Vonhof.

Betaaltermijn gemiddeld 41,5 dagen

Financieel dienstverlener Graydon heeft onderzoek gedaan naar de betaaltermijn en uit hun cijfers blijkt dat dit is opgelopen naar een gemiddelde van 41,5 dagen. De oorzaak hiervan zoekt Vonhof bij de sinds 2017 van kracht zijnde ‘Wet uiterste betaaltermijn van 60 dagen’. MKB-Nederland heeft gewaarschuwd dat door deze wet langzaam maar zeker 60 dagen de nieuwe norm gaat worden. Dit komt omdat de prikkel om sneller te betalen ontbreekt.

Langere betaaltermijn of korting accepteren

Volgens MKB-Nederland wordt 1 op de 5 ondernemers regelmatig gevraagd om een langere betaaltermijn te accepteren. Ongeveer de helft is akkoord gegaan bij zo’n voorstel terwijl dit niet wenselijk is. Ook wordt er steeds vaker een korting bedongen in ruil voor eerder uitbetalen. Het gemiddelde hiervan ligt op 5% korting voor twee weken eerder betalen. Ook moeten ondernemers steeds vaker bellen en mailen over de betaling van de facturen.

Wet is ontoereikend

De huidige Wet uiterste termijn 60 dagen is ontoereikend volgens MKB-Nederland. De trend is nu dat de gemiddelde betaaltermijn omhoog gaat en dat is een kwalijke ontwikkeling. Het vasthouden van geld door facturen later te betalen loont nauwelijks met de huidige lage rente. Wanneer de rente weer omhoog gaat zal het gemiddeld aantal dagen betalingstermijn automatisch volgen omdat het meer gaat opleveren.

Bottleneck voor kleine ondernemer

Voor kleine ondernemers is het lastig en duur om langer op betalingen te moeten wachten. Sommige ondernemers worden hierdoor gedwongen een financiering af te sluiten om die termijn te overbruggen. Daarnaast kan je geld dat je niet hebt ook niet investeren en kortlopende financieringen voor het MKB zijn duur en lastig te krijgen. Als klein bedrijf is het slikken of stikken en door de huidige wetgeving kunnen grote bedrijven de kleine ondernemers onder druk zetten. Je hebt als ondernemer een slechte onderhandelingspositie en je bent voor inkomen en opdrachten afhankelijk van je zakelijke relaties. Daarom zal een kleine ondernemer vaak geen boete opleggen of incasso zetten op grote klanten.

30 dagen moet de nieuwe norm worden

Deze kwestie duurt nu al 2 jaar en het wordt tijd om een besluit te nemen. Voor de overheid geldt dat betalingen binnen 30 dagen gedaan moeten worden. Om ondernemers te beschermen wil MKB-Nederland dat de staatssecretaris van EZK deze regel ook gaat hanteren voor grote bedrijven. Vrijwillige afspraken hebben wel de voorkeur van MKB-Nederland, maar als dat niet werkt vinden ze dat beter betaalgedrag via aangescherpte wetgeving moet worden afgedwongen.