Blije honden en blije baasjes bij Perro Gedragstherapie

26 November 2018

Een hond is een liefdevol en dan ook welgeliefd, populair huisdier. Helaas kunnen honden last hebben van gedragsproblemen die met een simpele cursus of training niet meer te verhelpen zijn, tot wanhoop van hun baasjes. Op zulke momenten kan een deskundig hondengedragstherapeut, zoals Perro Gedragstherapie, uitkomst bieden. Wij drinken graag even een kopje koffie met eigenaresse Jenny van den Bosch – en haar twee vrolijke Hollandse smoushondjes natuurlijk. De reden? De uitstekende vindbaarheid van haar website en de continue instroom van nieuwe baasjes en honden die deze oplevert.

Het beste voor met mens en dier

Net zoals velen die besluiten met honden te werken, is Jenny van jongs af aan al hondenliefhebber. “Vanaf het moment dat ik op mezelf ging zijn er altijd honden geweest. Vroeger wilde ik dierenarts worden.” Het idee om zich hier professioneel mee bezig te houden, was er dus al vroeg. Maar gedragstherapie kwam pas kijken toen Jenny zelf een hele moeilijke hond in huis had. “Die was echt heel ingewikkeld. Toen had ik op een gegeven moment zoiets van ‘dat moet je toch gewoon kunnen oplossen’?”, zo vertelt ze. Nadat ze erachter kwam dat er daadwerkelijk een opleiding tot hondengedragstherapeut bestond, besloot ze deze naast haar baan te volgen. “En zo ben ik gedragstherapeut geworden!”

Inmiddels komen er allerlei soorten en maten honden bij Perro Gedragstherapie, met uiteenlopende problemen. Angst, agressie, of niet alleen thuis kunnen blijven bijvoorbeeld. Trends zoals een hond uit het buitenland halen, een angstig hondje uit het asiel redden of een bepaald ras zonder de nodige kennis aanschaffen kunnen ook problemen opleveren. “Mensen denken dat ze heel goed doen. ‘Met liefde komt alles goed’. Dat zou heel mooi zijn, maar is helaas niet altijd zo.”

De therapie kan dus erg verschillen, maar Jenny zet sowieso alles op alles om hond en baas verder te helpen. “Normaal gesproken is er twee keer contact. Als er echt iets aan de hand is, dan ben ik zelf ook erg getriggerd om te zien hoe het verder gaat. En ik houd altijd contact, via mail of telefoon, omdat ik wil weten hoe het nu gaat. Je bent er toch mee bezig, en erbij betrokken.”

Bij ieder traject gaat het om de hond en het baasje. “Ik geef de handvaten. Ik schrijf helemaal stap voor stap uit wat zij moeten doen. Want de baas moet met de hond verder. Ik weet bij sommige honden zeker dat ik er na een week alles mee kan, maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat de mensen verder kunnen met hun hond.”

Jong geleerd is oud gedaan

Gedragstherapie is bovendien niet het enige wat Jenny doet. Ook een puppycursus behoort tot het aanbod van Perro Gedragstherapie. “Ik merkte dat je er eigenlijk pas bij wordt geroepen op een moment dat het al goed fout is gegaan,” legt Jenny uit, “Ik kwam zo vaak gevallen tegen van honden waarvan ik dacht ‘als je hier als pup beter mee om was gegaan, had je nu niet een hele ingewikkelde hond gehad’.” Vandaar het idee om naast gedragstherapeut ook hondenschool te worden. Geen hele moeilijke stap, aangezien Jenny al actief betrokken was bij een lokale hondenclub. Er was zo veel vraag naar cursussen tussendoor, dat Jenny hondenlessen ging geven om dit op te vangen. Het zou zonde zijn als baasjes wekenlang zouden moeten wachten. Een pup groeit immers razendsnel!

“Puppycursus is gewoon heel leuk, en heel ontspannen. En in mijn les mogen honden met elkaar spelen. Ik vind spel een wezenlijk onderdeel van het gedrag van de hond. En ik vind het heel belangrijk dat baasjes zien dat spel niet altijd spel is. Dat wil ik mensen ook laten zien.” Net zoals bij de gedragstherapie staat Jenny klaar voor hond én baas. Daar hoort voorlichting en advies bij. “Mensen moeten weten wat ze aan hun lijn hebben.”

“Ze mogen bij mij altijd instromen. Een puppycursus duurt 10 weken. Mensen hebben een knipkaart, dus als ze een keer niet kunnen dan schuift de les gewoon door.” Zo hoeft niemand een les te missen vanwege werk of andere verplichtingen. Dat is het beste voor mens en dier!

Iedereen op de juiste plek

Klanten komen op verschillende manieren bij Perro Gedragstherapie terecht. Een daarvan is Jenny’s netwerk. Als erkend hondengedragstherapeut bij de Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden kunnen mensen haar via de website van de NVGH vinden. Ook krijgt zij klanten doorverwezen van collega-therapeuten en vice versa. “We zijn geen concurrenten. Het kan zijn dat je een geval krijgt waarvan je zegt ‘mijn collega is hierin écht gespecialiseerd’. We kunnen ook met elkaar overleggen, en dat is gewoon heel prettig.”

Dierenartsen en hondenscholen, waaronder haar eigen dierenarts en de hondenclub waarbij zij vrijwilliger is, verwijzen eveneens door. Zowel naar de gedragstherapie als naar de puppycursus. Zo’n netwerk maakt het voor therapeut en baas beide een stuk makkelijker: er is immers geen sprake van lange wachttijden en iedereen krijgt precies wat hij of zij nodig heeft.

Online vindbaarheid om van te kwispelen

Het netwerk is niet de enige plek waar klanten vandaan komen. De landingspagina’s doen het tevens erg goed. “Mensen die zoeken, vinden mijn website,” vertelt Jenny, “Toen ik begon met MKB ClickService, was ik gewoon niet vindbaar. Dus dat was echt een probleem. Nu sta ik altijd in beeld. Ik controleer dat soms zelf, maar hoor het ook van mensen die zoeken. Eerder kwamen ze overal terecht behalve bij mij. Dan moest ik het echt alleen hebben van via-via, hele kleine groepjes dus. Nu komt er heel regelmatig nieuwe instroom.”

En nieuwe instroom is voor een bedrijf waar klanten over het algemeen niet lang blijven (een aantal weken voor een cursus, een aantal sessies bij de therapie) natuurlijk erg belangrijk. Dat onze online services daaraan mogen bijdragen, is voor ons erg leuk om te horen, evenals het feit dat Jenny zeer te spreken is over het contact met onze medewerkers. “Als ik wat veranderingen wil op de site, is het echt in no-time gedaan. Het is geen kwestie van ‘oh, ik moet het wel op tijd inleveren, want het is pas over 3 weken klaar’. Laatst was het zelfs dezelfde dag al aangepast.”

 

Een bedrijf online op de kaart zetten is altijd onze missie, en het is super om te horen dat dit voor Jenny absoluut het geval is. Ongetwijfeld dat Perro Gedragstherapie nog vele honden en baasjes zal helpen in de toekomst. En als wij daar nog aan mogen bijdragen is dat helemaal fantastisch. Jenny, wij zetten ons beste pootje voor!