Een zaak voor de liefhebbers

14 May 2018

Met zijn lengte van 2 meter 12 en zijn enorme, veelzijdige aanbod aan vinyl mag Walter Romberg zich met recht de Platenreus noemen. De platenzaak in Vlaardingen krijgt allerlei klanten over de vloer, waaronder veel vaste bezoekers en mensen die van heinde en verre komen. “Ik heb een megagrote radius!” Dit succes is natuurlijk hoofdzakelijk te danken aan de kwaliteit van het aanbod en de service, maar de online marketing van MKB ClickService heeft ook een handje geholpen. Zo’n mooi verhaal horen en delen wij graag. Hoog tijd voor een bezoekje dus!

Hart voor de zaak

Voor de ingang van de winkel treffen we Walter aan, die gezellig met een aantal klanten op een stel rieten stoeltjes in de zon zit. Dat vertelt al heel wat over het vertrouwde gevoel dat er altijd in de platenwinkel heerst. Want liefde voor vinyl, dat staat in alle opzichten centraal. Dit is iets wat er bij Walter met de paplepel ingegoten is. “Ik was 1 toen ik al plaatjes zat te draaien,” vertelt hij. “Begonnen met de Engelbert Humperdinck-singletjes van mijn opa, door mijn broers andere muziek zoals Nirvana leren kennen.” Daarnaast is Walter lang toetsenist geweest en begon hij al vroeg met het opbouwen van zijn eigen vinylcollectie.

En met die vinylcollectie is de Platenreus uiteindelijk in het leven geroepen. “Ik ben deze zaak echt vanaf niets begonnen, met 900 eigen platen. En dit is hetgeen wat ik heb opgebouwd,” zegt Walter met een gebaar naar wat er nu allemaal in de winkel staat. Privé is en blijft hij ook een liefhebber. “Ik doe niet alles weg hoor. Mijn eigen collectie bestaat inmiddels uit zo’n 3000 platen en 30.000 singles. Ik ben een echte single-verzamelaar; alles van de Top 40 moet ik hebben!”

Muziek op formaat

Net zoals zijn eigen smaak van A tot Z loopt, gaat het aanbod in de winkel alle kanten uit. Nieuw en tweedehands vinyl, singles en albums, de grote namen en indie-artiesten, welbekende platen en unieke pareltjes… De Platenreus heeft het allemaal! Dankzij zijn aansluiting bij Record Store Day mag hij speciale releases verkopen. “Gewoon zwart vinyl, maar ook oranje, paars, turquoise, rood. Je moet echt aangesloten zijn. Er wordt streng gecontroleerd dat grote zaken die niet aangesloten zijn dat niet verkopen.” Daarnaast doet Walter aan consignatieverkoop, wat de veelzijdigheid van de platenzaak naar een nog hoger niveau tilt. En in een aparte bak zijn de nieuwste releases makkelijk te vinden.

“Ik sta echt achter kwaliteit,” vertelt Walter, “en ik tolereer geen krassen of haarlijnen. Ik controleer alle platen en geef ook altijd garantie. Als mensen naar buiten lopen en er is toch iets tussen geslopen, kom dan gewoon terug. Ik krijg ook vaak complimenten over het inpakken (bij verzending, red.). Ik gebruik sowieso verzenddozen en doe netjes een kartonnetje erin. En ik doe extra tape om het product heen, zodat er geen kromme plaat binnenkomt.”

“Ik behandel je niet als klant”

Het is niet alleen het aanbod en de kwaliteit daarvan dat de Platenreus zo bijzonder maakt. Walter heeft de zaak met zorg uitgedost en zo een waar walhalla voor platenliefhebbers gecreëerd. De platen staan allemaal netjes in houten bakken en pronken aan muren en kasten. In vitrines, bovenop kasten en achter de toonbank zien we allerlei posters en merchandise die het beeld compleet maken. “Veel mensen zeggen dat alles netjes geordend is, dat ik overzichtelijk ben. Ik weet ook alles wel te vinden.”

Zo is er eigenlijk geen muziekliefhebber die zijn of haar hart hier niet kan ophalen. Dat komt ook voor een groot deel dankzij het sterke huiskamergevoel dat er in de platenzaak heerst. “Ik zie je niet als klant, en behandel je ook niet als klant: maar als vriend,” zo legt Walter uit. “Ik ken mijn vaste klanten ook allemaal bij naam. Maar mensen die voor het eerst komen, die staan ook heel enthousiast in de winkel. Je hebt mensen die hier de hele dag blijven hangen, gewoon voor de gezelligheid.” Dat blijkt zeker – vanaf de rieten stoelen buiten de winkel klinken nog steeds de klanken van een gezellige discussie, en klanten in de winkel zelf knopen eveneens het gesprek met elkaar aan. De Platenreus is echt een plaats om liefde voor muziek te delen.

Een vriendenprijsje

Wie een beetje rondzoekt naar vinyl, komt al snel torenhoge bedragen tegen. Dat is bij de Platenreus absoluut niet het geval. Naast de kwaliteit zijn ook de prijzen heel gunstig. “Hoge prijzen durf ik niet eens in m’n bak te zetten. Ik probeer mijn prijzen gewoon gemiddeld te houden. Zelfs voor de speciale releases.”

Megabereik en megavindbaarheid

De Platenreus is dus een hele unieke platenzaak. Die vind je niet zomaar ergens. Geen verrassing dus dat de zaak allerlei publiek aantrekt uit alle windstreken. Spijkenisse, Hoogvliet, het Westland, Delft, Goeree-Overflakkee, Barendrecht, Zeeland… Dat komt mede doordat er in de wijde omgeving geen andere platenspeciaalzaken te vinden zijn. “In Vlaardingen ben ik toch wel de enige, in Rotterdam komt de rest pas. De verste bestelling kwam van Vlieland. Dat gaat wel echt via Google, waar ik heel goed gevonden word.”

“Er komen soms mensen handenwringend binnen. Dan vraag ik: hoe heb je me gevonden? Eén kerel zei ik heb gezocht op ‘goede kwaliteit tweedehands vinyl’ en toen kwam ik bij jou terecht. Hij kwam helemaal uit Barendrecht en ging met een heel pak platen weer weg. Dus dat was fantastisch – dat zijn de beste klanten.”

”Ik word heel snel gevonden, ook op de juiste steekwoorden, en dat had ik zonder jullie niet gehad. Ik krijg mensen binnen die zeggen ‘oh, hier zit dat zaakje’. Dan weet ik al dat zij mij hebben gevonden via Google.” De teksten, de campagne, de aanpassingen die worden doorgevoerd, het contact… Walter is zeker te spreken over MKB ClickService. En wij zijn te spreken over Walter! De Platenreus is uniek in z’n soort en dus echt een aanrader voor vinylliefhebbers.