Eentje voor in de boeken: Van der Wal’s Rijwielpaleis

05 December 2018

Even wat cijfers op een rij. Van der Wal’s Rijwielpaleis heeft maar liefst 113 jaar lang deel van het Utrechtse straatbeeld uitgemaakt. 32 jaar geleden heeft Rinus Vink als 4e generatie het stokje overgenomen. En sinds 16 jaar is hij klant bij Proximedia Nederland (tegenwoordig MKB ClickService). Dat betekent dat hij maar liefst de helft van zijn tijd als eigenaar deel uit heeft gemaakt van ons klantenbestand! Nu, in 2018, komt er een einde aan het meer dan 100-jarig bestaan van de fietsenzaak en loopt het contract ten einde. Een persoonlijk gesprek mocht niet ontbreken.

Een Utrechts begrip

Allereerst een kort geschiedenislesje. Van der Wal’s Rijwielpaleis is sinds de oprichting altijd gevestigd geweest in de Utrechtse Twijnstraat, hartje centrum. Hoewel er door de jaren heen van pand is gewisseld, maar het is dus al vanaf het begin een bekend aangezicht in de historische winkelstraat. Het rijwielpaleis is al die tijd een familiebedrijf geweest. “Mijn overgrootvader is ermee begonnen. Ik ben ook geboren in dat pand – geboren tussen de banden, zeg ik altijd,” zo vertelt Rinus.

Zo’n 32 jaar geleden is Rinus zelf in het fietsenwereldje gestapt. Iedereen kent de zaak en iedereen kent Rinus onderhand. “Je bent bijna berucht! Een groot deel van die hele buurt had je wel als vaste klant. Het was bij mij, vooral de laatste tijd, vaak meer een buurthuis dan een fietsenmaker.” Een kletspraatje was dan ook vaker wel dan niet aan de orde van de dag.

Ambachtelijke fietsenhandel

Dat stukje persoonlijk contact met de klant vond Rinus nog altijd erg belangrijk. Door de jaren heen heeft de fietsenwereld aardig wat veranderingen meegemaakt, en niet altijd positief. Zo heeft de ambachtelijke fietsenhandel – waaronder dus Van der Wal’s Rijwielpaleis – te maken met veel concurrentie. Er zijn immers allerlei alternatieven en nieuwe ontwikkelingen; huurfietsen zoals de Swapfiets en OV-fiets, bakfietsen, elektrische fietsen, goedkope tweedehandsjes van het depot. Maar wat fysieke fietsenzaken helemaal de das om kan doen is het online aanbod.

“De laatste jaren zijn niet zo best geweest in de fietsenwereld omdat er veel online gekocht wordt.” De prijzen op het internet zijn doorgaans een stuk lager, waardoor de consument eerder besteld dan naar de fietsenwinkel komt. “Alleen zo’n computer repareert je fiets niet, dus dan komen mensen toch weer bij de fietsenmaker. Maar ja, het is ook wel een keertje lekker als je weer een fiets kan verkopen. Je krijgt dan wel meer verbintenis met je klant.”

Klant tot het einde

De dienstverlening die Rinus bij ons heeft afgenomen, is dan ook geen webshop of Google Ads-campagne (voorheen Google AdWords). Sterker nog: deze mogelijkheden bestonden 16 jaar geleden nog niet eens. Proximedia was destijds slechts een beginnende onderneming in Nederland en het aanbod was nog niet zo uitgebreid als nu. Aanvankelijk distribueerden wij computers en bijbehorende technische ondersteuning aan ondernemers.

“Als ik een keer ergens problemen mee had, dan was het een kwestie van even bellen naar jullie. Dat ging perfect. Ik heb er nooit klachten mee gehad. Ik heb een website bij jullie en ook advertenties heb ik een tijdje gehad, maar daar ben ik op een gegeven moment mee gestopt want dat haalde bij mij niet zo gek veel uit. Tot de dag dat de stekker eruit ging zat ik bij Proximedia.”

De stekker eruit?

Hoe tevreden Rinus ook over de dienstverlening is, de tijd is voor hem aangebroken om te stoppen. Niet alleen met het contract, maar met de onderneming in z’n geheel. Vanwaar deze beslissing? “Alles viel bij mij eigenlijk allemaal mooi bij elkaar. De handel liep terug en bij mij kwam het mooi uit dat mijn leeftijd mee ging spelen. Ik heb een goeie tijd gehad. We hebben hele goede jaren gehad. ’t Is gewoon over nu, ik ben er klaar mee.”

En hoe blikt Rinus erop terug? “Ik kan er goed op terug kijken, maar ik heb geen spijt dat ik er nu mee ben gestopt. Ik heb ook zeker niet dat ik ’s ochtends denk dat ik m’n bed uit moet springen. Het is net een lange vakantie die ik heb!”

Van zo’n ‘vakantie’ moet je natuurlijk genieten! Rinus zal zich zeker niet vervelen – er valt in en rond het huis nog van alles te doen, zo zegt hij, en bovendien heeft hij nu genoeg tijd voor zijn kinderen en kleinkinderen. Van der Wal’s Rijwielpaleis is er eentje die zowel ons als heel Utrecht nog lang zal heugen. Rinus, bedankt en een fijn pensioen!