Meer tablets voor dagbesteding bij Op de Bies

25 June 2019

Tablets zijn ontzettend handig. Niet alleen omdat we hiermee al onze favoriete apps en documenten zo binnen handbereik hebben, maar ook omdat ze een fijn speel- en leermiddel zijn. En dat is zeker prettig wanneer iemand leeft met een beperking. Vandaar dat wij een aantal tablets hebben gedoneerd aan Op de Bies in Landgraaf, een van de locaties van Stichting Koraal.

Een zelfstandige, leuke dag

Een onderdeel van Op de Bies is een dagbestedingsruimte, gericht op verstandelijk gehandicapte cliënten met een laag ontwikkelingsniveau (gelijk aan dat van een kind van max. 4 jaar). Sommige van hen zijn bovendien ook lichamelijk beperkt en zitten in een rolstoel. Veel cliënten op deze dagbestedingsplek zijn dus voor een groot deel of zelfs compleet afhankelijk.

“Om ze meer zelfsturing te geven, zijn wij hier een computergroepje gestart,” zo vertelt Saskia Malensek, medewerker bij Op de Bies. Daarvoor is een speciaal programma met aangepaste besturing ontwikkeld: een zogeheten dual switch die de cliënten kunnen bedienen met hun hand, hun voet of hun hoofd. Ook mensen die niet in staat zijn een computer te bedienen zoals wij dat doen, kunnen zo toch zelfstandig werken.

De programma’s (Powerloek, Scanloek en Startloek) worden samen met de cliënt samengesteld, helemaal naar diens persoonlijke interesses. Het is belangrijk dat zij actief bezig blijven en vooral een leuke dagbesteding beleven. En dat is voor elke cliënt natuurlijk anders. “Je moet je als medewerker er echt zelf in verdiepen. Waar kan ik de interesse wekken, waar leert de cliënt van. Het vergt een hele hoop aanpassingen. Maar de vraag om te werken met pc’s ligt er absoluut bij cliënten.”

 

Op de Bies

“Lieve mensen om ons heen”

Voor cliënten die wat mobieler zijn en de handen goed kunnen gebruiken, zijn er een tweetal tablets beschikbaar. Hierop kunnen zij bijvoorbeeld muziek luisteren, verhalen luisteren, video’s kijken of spelletjes spelen, zoals puzzels en memory. Twee tablets is voor in totaal zo’n 30 cliënten niet erg veel. Ook medewerkers hebben baat bij het gebruik van tablets, bijvoorbeeld voor de planning of administratie.

Maar de mogelijkheden zijn nu eenmaal beperkt. Voor het mooie initiatief van Op de Bies doet MKB ClickService daarom een donatie van 5 tablets aan de organisatie. Zo kunnen een stuk meer cliënten én medewerkers genieten van de voordelen die de tablets met zich meebrengen.

“De budgetten zijn erg klein in de dagbesteding. Dus wij hebben heel veel geluk dat we veel lieve mensen om ons heen hebben, waarvan we af en toe iets toegestopt krijgen!”

Organisaties zoals Op de Bies zijn in hoge mate afhankelijk van vrijwilligers en donaties. Steun Koraal! Ontdek meer over de organisatie en neem contact op om te leren wat u voor hen kunt betekenen.