Na 12,5 jaar klant van MKB ClickService gaat Jan Korstanje met pensioen

08 November 2019

Glazenier is een ambachtelijk beroep dat nog maar weinig mensen in Nederland uitoefenen. Glas in lood zie je nog met enige regelmaat, maar het brandschilderen van ramen is een kunst die maar weinigen verstaan. Jan Korstanje is er een van. Een echte vakman met een liefde voor zijn werk. Hij gaat dan ook niet echt helemaal met pensioen. Met zijn 71 jaar wil hij wat minderen en daarom besloot hij na 12,5 jaar klant geweest te zijn, dat hij het extra werk dat de website hem oplevert niet meer nodig heeft. Uit passie voor het vak blijft hij enkel op aanvraag van vaste klanten nog opdrachten doen. Wij gunnen hem zijn welverdiende rust van harte en willen hem dan ook enorm bedanken voor zijn trouwe klandizie al die jaren. Wij brachten een bezoek voor een kort interview en een cadeautje als bedankje

Glazenier wordt je niet zomaar

Jan werkte in het onderwijs, maar merkte dat hij daar weinig voldoening uit haalde. Je kon je uitsloven en op je kop gaan staan, maar hij kreeg er weinig voor terug. Zijn vader werkte destijds bij een glasatelier en verstond het vak van brandschilderen. Jan wilde dit ook wel eens proberen en vroeg zijn vader hem het vak te leren als hobby. Hij schilderde raammedaillons met afbeeldingen van lokale bezienswaardigheden, zoals de grote kerk van Dordrecht. Hij bleek aanleg te hebben en zijn werk werd mooi gevonden door zijn vader. Op dat moment vroeg hij zich af of anderen zijn werk ook zouden kunnen waarderen en ging er mee naar de lokale glashandel. Hij mocht ze daar etaleren en als iemand iets zou kopen kreeg hij een deel van de verkoop. Al snel bleek het uitverkocht en verzocht de glashandel om meer werken. Omdat dit goed ging probeerde hij het zelfde in andere grote steden zoals Rotterdam en ook dat liep goed. Zo begon hij al een aardig centje bij te verdienden en ging hij nadenken over zijn toekomst.

Van onderwijzer naar ondernemer

Op dat moment had Jan een vaste aanstelling in het onderwijs en net een huis gekocht. Er was zekerheid voor de (nabije) toekomst en zijn vrienden en familie reageerden dan ook verbaasd toen hij aangaf een eigen bedrijf als glazenier te willen beginnen. “Mensen verklaarden mij voor gek, maar wie niet waagt wie niet wint, dus ik deed het toch”. En dat is ondernemen, durven risico’s te nemen en stappen te zetten aangevuld met inzet en hard werken. Jan had het gevoel dat hij niet gelukkig zou worden van in het onderwijs blijven werken. Ook al was een toekomst als glazenier onzeker en zou het waarschijnlijk minder opleveren, hij wist dat dit werk hem voldoening bracht en dat gaf de doorslag. Hij volgde zijn hart en tot op de dag van vandaag heeft hij nog steeds veel plezier in zijn werk.

In 35 jaar geen enkele dag zonder werk

Voor Jan was het werk altijd een hobby en hij beleefde er veel plezier aan. En hij kreeg al vrij snel zo veel werk dat hij nagenoeg altijd maanden vooruit volgepland zat. Tijd voor vakantie was er ook niet, maar dat vond hij helemaal niet erg omdat hij er veel voldoening uit haalde. “In het onderwijs had ik vakantie echt nodig, maar nu deed ik het alleen voor mijn kinderen. Werken was hobby en het leverde mij juist energie op”. Hij kon ook altijd zijn eigen uren bepalen of het werk laten liggen als er iemand langs kwam. “Soms laat je de boel de boel, en dan pak je het een paar uur later weer op”. Dat dit kan is het resultaat van hard werken, kwaliteit leveren en ondernemersgeest. Jan ging altijd met zijn werk de boer op langs alle glashandels in de omgeving en ver daar buiten. Na jaren en jaren heeft al zijn inzet hem een goede naamsbekendheid opgeleverd en werd hij ook gevraagd voor reparatiewerk aan de glas-in-lood ramen van kerken en andere historische panden.

Nu hoeft hij niet meer te werken en kan hij op zijn lauweren gaan rusten, maar dat is niks voor Jan. Hij wil graag actief zijn en hij beleeft nog steeds veel plezier aan zijn werk. Voor vaste klanten doet hij nog opdrachten en zo houdt hij lichaam en geest gezond.

12,5 jaar klant, dat is niet niks

Toen Jan ruim 12 jaar geleden klant werd leverden wij een website met een tablet en aanvullende diensten. Het ging Jan destijds echt om de website “Die heb je toch nodig vond ik toen, en zelf maken was me niet gelukt dus jullie kwamen als geroepen”. Door de jaren heen was Jan tevreden over de samenwerking en heeft hij telkens weer een nieuw contract afgesloten. De laatste jaren maakte hij alleen nog gebruik van onze dienst ‘webhosting’ zodat iedereen hem onder zijn vertrouwde domeinnaam kon bereiken. De website heeft jaar na jaar zijn werk gedaan als visitekaartje en het leverde Jan ook aanvragen op. Nu hij met pensioen is heeft hij dat niet meer nodig. Hij wordt via de website ook benaderd met de vraag of hij leermeester wil zijn zodat iemand praktijkervaring kan opdoen bij hem. Hoewel dit erkenning voor zijn vakmanschap is, wil hij dit liever niet. Hierdoor heeft de website geen nut meer voor hem en daar hebben wij alle begrip voor.

Wij willen Jan nogmaals hartelijk danken voor zijn 12,5 jaar trouwe klandizie en wij hopen dat hij van zijn pensioen kan genieten door nog lang te kunnen werken in het atelier.