Opgeruimd staat netjes! Het resultaat van IJsselstein Schoon

26 March 2019

Afgelopen zaterdag 23 maart was het Landelijke Opschoondag, een initiatief van Nederland Schoon (wat u vast wel kent van de blauw-met-groene afvalbakken). Het doel? Met z’n allen zo veel mogelijk zwerfafval opruimen. Bewapend met een grijphulp, vuilniszak en stevig paar handschoenen hebben wij van MKB ClickService, samen met nog talloze andere vrijwilligers natuurlijk, de Hollandse IJssel eens flink schoongeveegd!

Ja baas, ja baas, 10 zakken vol

Klokslag 12:30 gaat de actie van start. Het gaat om een fikse klus: de waterkant moet van Sporthal de Oever tot aan het Cals College worden schoongemaakt. Gelukkig doen we Nederland schoonhouden niet in ons eentje. Dat moeten we samen doen! Ons groepje bestaat uit een dozijn vrijwilligers, maar daar sluiten Enjoy Cleaning Up en nog vele anderen zich bij aan. Bedrijven, verenigingen, particulieren… Iedereen steekt de handen uit de mouwen om IJsselstein een stukje schoner te maken.

MKB ClickService neemt het gebied ter hoogte van parkeerplaats Hazenveld op zich. Wat vinden we daar allemaal? Snoeppapiertjes, lege flesjes, pakjes en blikjes drinken, slagroompatronen, sigaretten, verpakkingsmateriaal… We komen zelfs de gekste dingen tegen, zoals een volle wijnfles, een hele hoop brillen en een scooteruitlaat. Op het eerste gezicht hilarisch, maar bedenk maar zo: zelfs een peuk blijft 2 jaar op straat liggen. Om nog maar te zwijgen over plastic, glas en kunststof.

Omdat we goed verdeeld zijn over IJsselstein, duurt de actie zo’n 1,5 uur. Het resultaat? 10 volle vuilniszakken. En dat gaat alleen nog maar om ons toegewezen gebied! Gezien er maar liefst 39 gebieden waren, kunt u zich wel voorstellen hoeveel zwerfafval er wel niet lag. Een klein gebied aanpakken kan al een groot verschil maken. Alle kleine beetjes helpen! Laten we onze leefomgeving vanaf nu altijd goed schoon houden.