Oud-Hollandse gezelligheid aan de Oude Maas

20 June 2018

Onder de rook van Rotterdam, in het Zuid-Hollandse Barendrecht, zit pannenkoekenhuis Oude Maas gevestigd. Pal aan de rivier verzorgt een team van 50 medewerkers dagelijks de lunch en avondeten in dit bijzondere horecabedrijf. Wij spraken eigenaar en bedrijfsleider John Bakker, klant bij MKB ClickService sinds 2015, over het pannenkoekenhuis en de kracht van een goed concept. En aten zelf ook een vorkje mee.

Costa Brava aan de Maas

Pannenkoekenhuis Oude Maas is sinds 1977 een begrip in de regio. Het zit midden in een groen recreatiegebied. Overdag én ‘s avonds een aantrekkelijk decor voor zowel senioren als families en niet te vergeten; de zakenman met binnen- of buitenlandse relatie om te genieten van een ambachtelijke pannenkoek. Het restaurant grenst aan een grasweide waar volop wordt gezond en waar dagjesmensen en wielrenners graag even een pauze inlassen. “Bij een mooie dag lijkt het de Costa Brava wel,” aldus Bakker.

Het restaurant is ingericht als een klassiek pannenkoekenhuis: oud-Hollands, met geblokte gordijnen en donkerhouten balken. Hier en daar een ‘vintage’ reclamebord en Delfts blauw bordje aan de wand maken het sfeervolle concept af. En dat is de kracht van Oude Maas, zo legt Bakker uit: “Ik kwam 30 jaar geleden binnen als crisismanager, ben nu 22 jaar bedrijfsleider en inmiddels ook eigenaar. Door mijn achtergrond in de reclame heb ik gevoel voor concepten: het omzetten van een idee naar uitstraling, een visueel product. Het oud-Hollandse gevoel is onlosmakelijk verbonden aan het pannenkoekenhuis, dus besloot ik hier aan vast te houden. Het levert instant sfeer op en ouderen herkennen veel.” Extra leuk is de lunchkaart, waarop de namen van gerechten titels zijn van oud-Hollandse liedjes. Van ‘Boer wat zeg je van mijn kippen’ tot ‘Daar was laatst een meisje loos’: “Mensen barsten soms in zingen uit!”

Contactloos snacken

Het conceptdenken van Bakker is ook terug te zien in de aangrenzende kiosk. Hier kunnen fietsers en wandelaars terecht voor een ijsje of frietje aan de kassa, maar sinds kort ook voor een snack uit de automatenstraat. Chips, koffie en zelfs ijsjes kan men zelf via contactloos betalen ‘uit de muur halen’. Is de band lek of is het onverwachts gaan regenen? Dan ga je voor een fietsreparatiesetje of poncho. Het is een verrassende toevoeging aan het klassieke pannenkoekenhuis, deze high-tech automaten. “Mensen maken er dankbaar gebruik van. Je kunt even gaan zitten voor een bakkie of ijsje en snel weer door.”

”Iedere schakelt klopt”

Als rasondernemer vertelt Bakker met trots over zijn bloeiende bedrijf en de medewerkers, aan wie hij het runnen van het restaurant met liefde toevertrouwt: “Ik ben vaak aanwezig en spring graag bij wanneer het erg druk is, maar ik laat het ook graag over aan mijn zoon Johnny en het personeel. Die weten heel goed wat ze doen.” Belangrijk is hierbij echter wel dat iedere schakel klopt, licht Bakker toe. Van brandschone vaat tot een goede kok en blij personeel dat stap voor stap wordt ingewerkt en absoluut niet pusht: het zijn allemaal zaken die bijdragen aan de beleving van het pannenkoekenhuis en dat betaalt enorm uit. In blije klanten en veel vaste gasten, bijvoorbeeld: “85% van onze gasten zien wij vaker terug.”

Van de landingpagina’s die MKB ClickService voor Oude Maas maakte profiteert het restaurant nog altijd. “Dagjesmensen weten ons te vinden, mede dankzij de landingspagina’s. Dat weet ik door de telefoontjes die via het call tracking-nummer worden doorgeschakeld. Mensen vragen bijvoorbeeld naar het menu of willen een reservering plaatsen. Reden genoeg om na al die jaren klant te blijven.”

Een gouden bestaan

Bakker is wat je noemt een levensgenieter. Het ervaren en gemotiveerde personeel geeft hem de kans bezig te zijn met zijn hobby: sleutelen aan een motor met Marcel, een heel goede vriend. “Ik rijd al jaren in een oldtimer die ik destijds ook samen met hem in elkaar heb gesleuteld. Mijn zoon en ik rijden graag samen motor en maken met regelmaat leuke trips.” Het draagt ongetwijfeld bij aan de ontspannen, ongedwongen sfeer die in het succesvolle restaurant hangt.

Bakker leidt ons rond en vertelt over de rijke geschiedenis van het restaurant. Trots en tevreden – met recht. Bakker: “Ik heb een gouden bestaan.”

En wij genieten graag mee. Oude Maas is een gezellig pannenkoekenhuis, waar duidelijk met plezier wordt gewerkt. En, niet onbelangrijk: waar u terecht kunt voor heerlijke pannenkoeken. Een aanrader dus voor liefhebbers van pannenkoeken en fietsers met trek in een snelle hap. Oude Maas: een gouden klant.