Survival Tips voor uw onderneming tijdens de COVID-19 Lockdown

14 April 2020

Als ondernemingen moeten wij in deze moeilijke tijden niet denken in problemen, maar in oplossingen en kansen! Daarom hebben wij een aantal handige tips voor u verzameld om zo uw onderneming zo goed mogelijk door de COVID-19 crisis heen te leiden! Wees creatief met uw dienstverlening.

Gebruik de tijd die u heeft in uw voordeel

Denk bijvoorbeeld aan het vergroten van de naamsbekendheid en het verbouwen of opknappen van uw ruimte. Ontdek nieuwe producten en diensten online of meet (online) met andere ondernemers. Creëer op deze manier nieuwe kansen voor uw onderneming, want niet alles hoeft (veel) geld te kosten. Hetgeen u heeft is tijd. Benut uw tijd dus goed en investeer deze in uw onderneming.

Voorbeelden:

  • Update uw website
  • Update de menukaart
  • Maak nieuwe foto’s voor commerciële doeleinden
  • Bekijk de online opleidingen; zelfstudio mogelijkheden
  • Creëer leuke social media posts
  • Start een klantonderzoek *
  • De grote schoonmaak
  • Werk uw administratie weg
  • Denk na over de retentie mogelijkheden

Retentie: het vasthouden van uw bestaande klanten

Blijven uw klanten getriggerd tijdens deze periode, zodat zij u als ondernemer niet vergeten? Want u wilt uw klanten uiteraard weer in uw zaak hebben, zodra dit weer kan en mag.

Maak uw (potentiële) klanten lekker met producten en diensten die straks weer te verkrijgen zijn. Denk aan uw specialiteiten, nieuwe producten of seizoen gerelateerde producten; een heerlijke zomerse cocktail bijvoorbeeld, die uiteraard alleen bij u te verkrijgen is. Want laten we eerlijk zijn; we missen het naar buiten gaan massaal en kunnen niet wachten totdat het weer kan. Zorg er dus voor dat men op dat moment aan uw onderneming denkt! Gebruik uw e-maillijst of social media.

Mensen hebben nu meer vrije tijd en besteden dat grotendeels online. Gebruik social media om uw klanten te updaten met betrekking tot de gebeurtenissen en de activiteiten die u als ondernemer onderneemt. Denk na over de manier waarop uw diensten onze leegte op het gebied van vermaak kunnen opvullen.

Creëer leuke like en deel acties om meer potentiële klanten te bereiken! Denk bijvoorbeeld aan een leuke yogales voor het gezin of aan feestverlichting voor een tuinfeest dat u wellicht gaat organiseren wanneer iedereen weer naar buiten kan.

Omzet creëren

Probeer producten op afstand aan te bieden of al voor te verkopen. Denk aan het thuisbezorgen van uw producten of het aanbieden van online lessen en andere diensten. Kennis is geld waard en mensen willen niet de hele dag achter de tv zitten. Voorbeeld 1: Bied uw vaste klanten de mogelijkheid om één van hun favoriete gerechten te leren maken via een online kookworkshop! Voorbeeld 2: Verkoop cadeaubonnen of actie pakketten die op een later tijdstip te besteden zijn en in overleg ingeleverd kunnen worden!

Bedenk een ludieke actie om nieuwe klanten te bereiken; zoals een foto achtergrond of een selfiehoek als etalage. Zo nemen mensen die langslopen foto’s en delen die op social media en/of in de vriendenkring. Wees creatief of houd een online brainstormsessie met uw medewerkers of bekenden van u.

Heeft u flyers liggen? Gooi ze door de deur. Wees creatief met uw social media posts en tags. Werk samen met andere ondernemingen en stel een barterdeal voor, denk bijvoorbeeld ook aan een gezamenlijke post of actie. Veel ondernemers staan open voor samenwerkingen. Ga het gesprek aan en ontdek wat u samen kunt bereiken.