Van fysiotherapie naar kinderhypnose: de groei van Hypno & Co

07 September 2018

Hypnose met humor, coaching met een knipoog: dat zijn karakteristieke kenmerken van Anneke Dusseljee en haar praktijk Hypno & Co. Door de jaren heen heeft de praktijk in Enschede een aardige groei doorgemaakt, onder meer met behulp van de landingspagina’s. En Anneke is meegegroeid. Het mooie daaraan is dat zij zich nu kan gaan specialiseren. In plaats van een breed aanbod aan hypnotherapie te behouden, is zij van plan in de toekomst alleen nog kinderen te behandelen. Geen beter moment dan een gezellige, gezamenlijke lunch om het daar eens over te hebben.

Het voortraject

Samen met Anneke schuiven we aan bij een lunchroom op loopafstand van de praktijk. Nu het weer het nog toelaat, nemen we lekker buiten plaats. Hypno & Co is een bijzonder bedrijf dat we niet zo vaak zien in ons klantenbestand. Wij zijn benieuwd: hoe heeft Anneke zelf eigenlijk hypnotherapie ontdekt?

Het blijkt dat daar nog best een traject aan vooraf is gegaan. Anneke is namelijk oorspronkelijk begonnen met fysiotherapie. “Werkende met chronische pijnklachten, ontdekte ik dat mensen met chronische pijn wel gingen herstellen, mits ze maar ergens een intentie hadden of een doel waarom je zou willen herstellen. Zeggen ‘om me beter te voelen’ is niet voldoende: er moet echt een intentie zijn. Dat vond ik wel bijzonder, hoe de geest dan werkt met het lichaam.”

Maar de fysiotherapie had ook zo z’n beperkingen. Uiteindelijk is Anneke daarom verder gaan kijken en allereerst terecht gekomen bij holistisch coachen, waarbij zaken zoals voeding, massage, coaching en ademhaling & ontspanning aan bod kwamen. Met name dat laatste lag Anneke heel erg. “Toen dacht ik, als ik dan zo goed ben in het ontspannen van iemand, wat zou het dan mooi zijn als je in die hele diepe ontspanning ook werkelijk een transformatie kon maken.” Dat leidde uiteindelijk naar een kennismaking met hypnose.

Hypnose en MatriXcoaching

Of het nu toeval was of zo bedoeld: Anneke kwam op een gegeven moment in aanraking met Edwin Selij van het Hypnose Instituut Nederland. “Ik ben eerst naar een workshop gegaan, dat heet bij hem een ‘playshop’. Toen was ik verkocht. Ik heb nog nooit zo’n energiegevende workshop gehad. Dus ik ben ook redelijk gehypnotiseerd geraakt, want ik heb alle opleidingen gedaan,” zo vertelt Anneke lachend. Hypnotherapie trok haar zo sterk, dat ze de fysiotherapie direct achter zich wilde laten en voor zichzelf wilde beginnen.

”Eerst ben ik begonnen met de virtuele maagband, dat is ook een van de pagina’s die via MKB ClickService loopt. Ik wist daar al wat vanaf, want ik wist veel van voeding. Dat liep als een tierelier, dus dat was super. Maar op een gegeven moment kwamen er steeds meer verschillende klanten op mijn pad. Toen heb ik nog een studie gedaan: MatriXcoaching, omdat ik meer met kinderen wilde werken. Hen leren te leren, helpen met angsten, et cetera.”

Want zaken zoals angsten, leerproblemen en weinig zelfvertrouwen zijn precies het soort situaties waarbij hypnotherapie bij uitstek geschikt is. Meestal kiezen mensen echter pas voor hypnose als een ‘alternatief’. Dat is iets waar Anneke graag verandering in zou zien. “Mensen hebben vaak al heel veel gedaan, dus ik kom eigenlijk altijd aan het eind. Mijn doel is om het om te draaien, zodat ze in eerste instantie naar het ‘alternatief’ gaan.

“In hypnose – ofwel trance, wat we allemaal meemaken – kun je namelijk makkelijker daar komen waar je eigenlijk zou moeten zijn om te veranderen. Je kunt sneller en korter behandelen, maar wel meer naar de kern komen.”

Hoe werkt hypnotherapie eigenlijk?

Juist omdat het voor veel mensen nu nog een alternatieve geneeswijze is, bestaan er wel wat misverstanden over hypnose en hoe het werkt. Hypnotherapie is namelijk zeer zeker niet wat we bij televisieprogramma’s en theatershows voorbij zien komen. “Ik ga geen kikker of kip van je maken en je gaat ook niet met je schoen telefoneren of iets dergelijks. Dat is allemaal show-hypnose.” Iemand die onder hypnose is, is volledig in controle. Er kan niets gebeuren wat je niet wilt.

Waar het volgens Anneke allemaal om draait, is eigenaarschap van het probleem. “Mijn hechte overtuiging is: iedereen kan regie krijgen over het eigen brein. Alles wat je ervaart in je leven; je hebt er wat van te leren. Je lichaam vertelt je iets en daar moet je gewoon goed naar luisteren.”

Het belangrijke van hypnotherapie, is dat de cliënt vanuit eigen motivatie komt en bereid is er echt tegenaan te gaan. “Ik ben je TomTom, zeg ik altijd,” grapt Anneke. “Veel mensen denken dat ik een riedeltje opzeg of een briefje voorlees. Dan zeggen ze ‘je stelt wel hele moeilijke vragen!’. Ja, ik hoef niet hard te werken – jij moet hard werken!”

Anneke gaat dus grondig, maar ook zeker met een gezonde dosis humor te werk. Eigenlijk, stelt Anneke, is het “helemaal niet interessant hoe ik het precies doe. Ik heb ook geen diagnose nodig, het gaat mij erom: wat voor probleem ervaar jij? En hoe kan ik daarmee werken?” Een oplossing kan namelijk op allerlei manieren bereikt worden. Ieder traject bij Hypno & Co is daarom maatwerk. “Ik combineer alles. Leren hoe te leren is bijvoorbeeld echt MatriXcoaching; bij omgaan met angst kan ik de ene keer kiezen voor een stuk hypnose, de andere keer er alleen mee eindigen; soms doe ik zelfs MatriXcoaching in de hypnose. Alles is mogelijk.”

Het meeste plezier in ‘t werk

Een onderneming blijft altijd in ontwikkeling. Anneke heeft door de loop van de jaren ontdekt dat zij zich het liefst met kinderen behandelen bezighoudt. Vandaar dat de praktijk zich zeer binnenkort uitsluitend op kinderen zal richten. “Kinderen van 0 tot 21 hoor, want ik heb ook heel wat jongeren. Vooral als jongeren bijvoorbeeld niet meer naar school kunnen vanwege de angst, dat vind ik zonde.” Andere problemen zijn bijvoorbeeld leerproblemen, hechtingsproblematiek en een vol hoofd. Kinderen en jongeren die hiermee kampen, zijn precies de cliënten die Anneke graag wilt helpen. “Kinderen zijn mijn passie,” zo vertelt ze. En dat blijft natuurlijk het belangrijkste van ondernemen: plezier in ’t werk.

Een verandering in dienstverlening brengt een optimalisatie van de website en campagne met zich mee. Zodra Anneke aangeeft dat dit moet gebeuren, buigt ons team zich daar met plezier over. Moeten de teksten worden aangepast? Hoe zit het met de zoekwoorden die worden gebruikt? Of een nieuwe verdeling van het budget bijvoorbeeld? Zo houden wij alles up-to-date en relevant.

Dat Hyno & Co zodanig heeft kunnen ontwikkelen dat Anneke zich mag richten op waar zij het meeste passie voor heeft, is natuurlijk geweldig. MKB ClickService is blij dat de landingspagina’s zo’n effect hebben gehad. Anneke, veel succes en uiteraard plezier met deze groei!